Aromaterapie a poporodní blues - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Úloha ženy – mamičky so sebou prináša veľké zmeny. Už počas tehotenstva je žena vystavená búrlivým hormonálnym a telesným výkyvom, ktoré sú zakončené vyčerpávajúcim pôrodom. Náročné fyzické vypätie a nedostatok spánku sprevádzajú pocity neistoty a strachu, ale aj silný príval lásky k práve narodenému bábätku. Pre ženu môže byť často ťažké úplne sa pripraviť na všetko, čo so sebou toto obdobie prináša a jej pocity môžu ľahko prerásť do emocionálnych ťažkostí, úzkosti, melanchólie až depresie. Tzv. popôrodné blues je však úplne bežný prejav psychiky, ktorý by mal do pár týždňov odznieť. Ako ho zvládnuť aspoň trochu ľahšie sme konzultovali s profesionálnou aromaterapeutkou Janou Urbanovou.

Ruža na prvé dni po pôrode

Aromaterapia je priateľka žien do každej životnej nepohody, a tak ponúka pomocnú ruku aj vo chvíľach, ktoré sú pre ženu najkrajšie, ale aj najťažšie zároveň. Ihneď po pôrode si však treba uvedomiť, že je s vami aj bábätko a to potrebuje cítiť hlavne vôňu mamičky. Silné vône, a to ani v podobe blahodarných éterických olejov, v týchto chvíľach neodporúčame používať. Pokiaľ vás však v prvých hodinách po pôrode zastihnú emočné výkyvy, siahnite po kvetových vodách (hydrolátoch). Predstavujú tú najjemnejšiu formu aromaterapie bezpečnú aj pre novorodencov. Kvetové vody z harmančeka a levandule navodzujú pocity uvoľnenia, pokoja a duševnej pohody a budú vám dobrým pomocníkom aj v starostlivosti pri očiste a upokojení detskej pokožky. Kvetová voda z ruže damašskej upokojuje, osviežuje pri únave, podporuje ženstvo a materstvo a pomáha zvládnuť obavy, frustráciu, záchvaty paniky, hnevu či sklamanie. Nemala by teda chýbať vo výbave žiadnej čerstvej mamičky. Jej vôňu si navyše bezpečne aj pre bábätko môžete užiť v podobe Deodorantu Ruža, vďaka ktorému znížite diskomfort spôsobený potením.

Vône, ktoré vás prevedú šestonedelím

V priebehu šestonedelia vás môže baby blues zastihnúť nárazovo alebo pravidelne. Psychické problémy ako stres, úzkosť a depresia majú navyše vplyv aj na fyzický stav. Zlyháva pozornosť aj pamäť, objavujú sa bolesti hlavy, búšenie srdca, dychové či zažívacie problémy, zlý spánok. Jana Urbanová na také chvíle odporúča:

Pri prejavoch stresu, zmenách nálad a úzkostiach spojených s baby blues sa mi v praxi osvedčili zmesi éterických olejov z neroli, pomaranča sladkého a grapefruitu alebo kombinácia jasmínu, ruže a levandule lekárskej. S tráviacimi ťažkosťami, ako je nadúvanie a hnačky pomôže pomaranč sladký, mandarínka alebo koriander. Pri kŕčoch uľaví majorán, harmanček rímsky či bergamot. Búšenie srdca a zvýšenie krvného tlaku upokojí levanduľa, ruža či geranium.“

Pre lepší spánok sa aromaterapeutke Jane Urbanovej osvedčila levanduľa, geranium a mandarínka. Pri ťažkostiach so zaspávaním kadidlo a levanduľa. Špecifickou oblasťou problémov sú bolesti hlavy. Mamičky po pôrode na tieto prípady môžu vyskúšať vône citrónu, bergamotu, majoránky, mäty kučeravej, harmančeka rímskeho či levandule.

Ako používať aromaterapiu s bábätkom po boku

Či už zvolíte akékoľvek vyššie spomínané éterické oleje, stále treba mať na pamäti, že sú vhodné pre vás, nie pre bábätko. Je teda potrebné nerozptyľovať vône po miestnosti pomocou aróma difuzérov alebo aromalámp, ani ich aplikovať na telo, odkiaľ by bábätko vôňu cítilo. „Ideálnu formu aplikácie predstavuje individuálna inhalácia, napr. nakvapkať 2 kvapky éterického oleja alebo zmesi na látkovú vreckovku alebo vatový tampónik. Pri problémoch so spánkom môže mamička inhalovať pred spaním alebo v priebehu noci podľa potreby. Doba inhalácie je individuálna, od 3 do 10 minút, aby sme mohli pozorovať nejaký účinok,“ dopĺňa Jana Urbanová.

Pre individuálnu inhaláciu éterických olejov sú skvelým pomocníkom aj inhalačné tyčinky, ktoré môžete mať po ruke kedykoľvek a kdekoľvek počas dňa. Vybrať si môžete už z namiešaných vonných kompozícií, ktoré máme k dispozícii v e-shope.

Jedinečnou formou voňavej podpory a možnosť, ako prísť na iné myšlienky, uvoľniť sa a zabudnúť na každodenné starosti ponúkajú aromaterapeutické masáže. Relaxáciu za podpory vonných látok vám môže dopriať ako profesionálny masér, tak partner a spoločne sa jej technikám môžete naučiť na kurze Aromaterapeutická relaxačná masáž s Adélou Zrubeckou.

Ak sa teda počas svojej novej životnej úlohy mamičky necítite ako ryba vo vode a trápia vás chmáry, únava, strata sebavedomia alebo iné negatívne emócie, zastavte sa a doprajte si chvíľku pre seba, aromaterapia vám bude stáť po boku. Ak by však vaše problémy prerástli do závažnejších foriem, tzv. psychóz, nesnažte sa ich vyriešiť sama, ale obráťte sa na lekársku pomoc a vyhľadajte služby odborného aromaterapeuta, ktorý vám pomôže nájsť cestu späť k sebe aj k bábätku.

Mgr. Jana Urbanová je profesionálna aromaterapeutka, lektorka a certifikovaná terapeutka EFT (Emotional Freedom Techniques).

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondelok–piatok: 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz


Povinnú publicitu dotačných projektov Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posúdenie abrazivity zubnej pasty a Stanovenie penetrácie účinných látok nájdete TU.

© 2024
Laboratóriá prírodnej kozmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapísaná v Obchodnom registri, vedenom Krajským súdom v Ústí nad Labem oddiel C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.