Aromaterapie ve školách a školkách - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Ach, už zase kašle ... povzdych, ktorý pozná väčšina rodičov. Len čo to už vyzerá, že sa zdravotný stav vášho dieťaťa stabilizuje, vráti sa zo škôlky alebo zo školy s obdobným variantom toho istého, a môžete začať znova. Ako teda docieliť zdravie detí v školách a škôlkach a zároveň zostať verná prírodným metódam?

Jedným z najväčších prínosov aromaterapie je prevencia ochorení. Je tým účinnejšia, čím je pravidelnejšia. Jej použitie je jednoduché a nenáročné, a tak je ideálne zaradiť ju do zdravotnej prevencie aj v školách a škôlkach. Deti tak zároveň budú blahodarnému pôsobeniu éterických olejov vystavené oveľa dlhší čas, než ktorý môžete venovať ich domácemu ošetrovaniu. Éterické oleje, jednoducho rozprašované do okolitého prostredia, totižto zaisťujú likvidáciu choroboplodných zárodkov ešte skôr, kým sa prejavia prvé symptómy infekcií. Na prevenciu ochorení sú pre deti najvhodnejšie citrón, eukalyptus radiata, borovica alebo ravintsara. Všetky sú silne antimikrobiálne a ich molekuly v ovzduší navyše príjemne voňajú.

Aromaterapia je bezpečná

Ako teda používať aromaterapiu v školských zariadeniach? Arómalampa so sviečkou určite nie je pre priestory s deťmi vhodná. Dnes sú však k dispozícii najrôznejšie odparovače a difuzéry, ktoré majú rad výhod. Sú šetrné k éterickým olejom, zachovávajú ich kvalitu a navyše dávkujú vonné látky do priestoru kontrolovane. Do difuzéra sa zvyčajne pridáva 5 kvapiek éterického oleja, potom ho stačí trikrát denne zapnúť na niekoľko minút a v medzičase priestor vetrať.

Avšak ani bezpečné difuzéry nie sú nutnou podmienkou používania éterických olejov. Môžete len otvoriť fľaštičku éterického oleja a ten začne vyprchávať, je to jeho prirodzená vlastnosť. Alebo stačí mať v každej miestnosti látkovú hračku či papierovú vreckovku, na ktoré kvapnete 5 kvapiek éterického oleja. Ako rýchly pomocníci pre prečistenie vzduchu výborne poslúžia aj naše osviežovače vzduchu. Sú veľmi praktickou alternatívou arómalámp a difuzérov, kedy stačí párkrát streknúť a éterický olej sa okamžite vmiesi do priestoru.

Výhodou éterických olejov tiež je, že váš nos si po čase na vôňu zvykne a vy ju už výrazne necítite, takže nie je rušivá, čo ale neznamená, že nefunguje! Zároveň bolo preukázané, že na éterický olej reaguje aj človek, ktorý trpí stratou čuchu. A ak do školy vojde návštevník zvonku, privíta ho príjemná vôňa, nie vydýchaný zatuchnutý vzduch.

Nebojte sa alergií

Častou námietkou učiteľov i rodičov proti použitiu éterický olejov bývajú detské alergie na prírodné látky. Tie sa vyskytujú najmä vo forme peľových alergií. Je dobré vedieť, že éterické oleje pele neobsahujú, takže ich užívanie je pre alergikov úplne bezpečné. Avšak je dôležité dodržiavať dávkovanie a dbať na kvalitu. Aby mali používané éterické oleje očakávaný účinok, musia byť stopercentne čisté a prírodné. Syntetické arómy môžu byť veľmi nebezpečným zdrojom neočakávaných reakcií. Možno vás už niekedy rozbolela hlava zo silného parfumu alebo ste sa cítila podráždená v miestnosti, kde to pre vás nepríjemne voňalo. Aj z toho dôvodu platí, že menej je viac. Éterické oleje sú silne koncentrované, a preto neprekračujte odporúčané dávkovanie.

Éterické oleje spolu s odparovačmi a difuzérmi treba tiež držať mimo dosahu malých detí, väčšie deti sa naopak môžu pod vedením dospelého naučiť s olejmi pracovať, a mať tak účinného pomocníka pre svoje zdravie vo vlastných rukách.

Hovorte, diskutujte, šírte osvetu

O úžasných účinkoch aromaterapie je potrebné hovoriť, šíriť informácie okolo seba a nadchnúť nielen ostatných rodičov, ale najmä pedagógov. Jedinou prekážkou, ktorá sa musí na ceste k používaniu aromaterapie v školských zariadeniach prekonať, je nedôvera a nevedomosť. Nemusíte však byť odborník, aby ste svoje domáce skúsenosti predniesla ostatným rodičom. Rovnako ako môžete pre svoje deti chcieť zdravšiu stravu, iný spánkový či vzdelávací režim, môžete pre ne chcieť aj zdravšie prostredie.

Vôbec najlepšie ale je, ak vaša iniciatíva presvedčí samotného učiteľa. A v prípade, že zariadenie nemá k dispozícii dostatok finančných prostriedkov na nákup produktov, môžete navrhnúť rodičovský sponzorský dar alebo darček pod stromček. Skrátka bez vašej aktivity sa to nezaobíde, ale tak je to v živote so všetkým, čo potrebujeme zmeniť alebo posunúť dopredu.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondelok–piatok: 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz


Povinnú publicitu dotačných projektov Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posúdenie abrazivity zubnej pasty a Stanovenie penetrácie účinných látok nájdete TU.

© 2024
Laboratóriá prírodnej kozmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapísaná v Obchodnom registri, vedenom Krajským súdom v Ústí nad Labem oddiel C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.