Látkové verzus jednorazové plienky

Ako sa vyznať v plienkach? Ktoré sú tie pravé a prečo? A čo by ste mali vedieť skôr, ako si vyberiete, do čoho detský zadoček zabaliť? Poradí vám Lucia Kořínková, obchodná manažérka z Bamboolik.cz.
Látkové versus jednorázové plenky - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Jednorazové alebo látkové plienky? Večná otázka čerstvých mamičiek, ktoré pre svoje bábätko hľadajú to najlepšie. V Nobilis Tilia majú mamičky z radov zamestnancov skúsenosti s oboma. Napriek tomu sú látkové plienky stále tak trochu obostreté tajomstvom a vedú sa okolo nich aj vášnivé debaty. Ako sa vyznať v ponuke plienok a čo si na začiatok zaobstarať, na to sme sa spýtali Lucky Kořínkové z českej spoločnosti Bamboolik.

Dokázali by ste na začiatok vymenovať 3 dôvody, prečo si vybrať látkové plienky?

Pre každého je ten hlavný dôvod trochu iný, ale najčastejším dôvodom pre nastávajúcich rodičov je zdravie bábätka a ekológie - nechcú generovať zbytočný ťažko rozložiteľný odpad v podobe jednorazových plienok. Rozhodujúcim faktorom potom býva aj celková finančná úspora. Oproti jednorazovým plienkam možno totiž pri používaní tých látkových ušetriť až 400 Eur, a dokonca aj dvakrát toľko, keď si mamička odloží výbavu aj pre druhé bábätko. Látkové plienky navyše predstavujú úsporu času a väčšie pohodlie, pretože sa dá zaobstarať výbava v jednom nákupe, a potom už celé prebaľovacie obdobie nemusia rodičia nič dokupovať, všetko majú doma k dispozícii.

Môžete viac priblížiť, ako látkové plienky ovplyvňujú zdravie bábätka v porovnaní s jednorazovými?

Látkové plienky neobsahujú žiadne absorbenty, bielidlá, ani parfumácie, ktoré vysušujú detskú pokožku alebo môžu spôsobovať vyrážky. Moderné látkové plienky sú šité z veľmi savých prírodných materiálov, doplnených o funkčnú nepremokavú vrstvu, ktorá je priedušná. Bábätko sa tak v plienke nezaparuje.

Látkové plienky sú navyše výborne prispôsobiteľné veľkosti a proporciám každého bábätka. Umožňujú hrať a s potrebnými savými vrstvami, a vybrať si, či je práve potrebná savejšia plienka, napr. počas spánku, alebo plienka so slabšou vrstvou, v ktorej má bábätko úplnú voľnosť pohybu.

Látkové plienky tiež prirodzene vytvárajú široké balenie, ktoré je u nás odporúčané väčšinou ortopédmi v prvých mesiacoch života bábätka. Materiál a strih plienky je totiž pevnejší ako jednorazová plienka, ktorá sa medzi nožičkami stlačí, a vďaka tomu sú bedrá udržiavané stabilne v polohe s rozpätím potrebným pre ich správny vývoj.

Podľa čoho by mamička mala plienky vyberať? Poradíte, ako sa vyznať vo vašej ponuke?

Na začiatok by som všetkým mamičkám a oteckom odporučila začítať sa do článkov na blogu Bambooliku, kde nájdu odpovede snáď na všetky otázky, ktoré ich v súvislosti s používaním látkových plienok napadnú. Rozoberáme tu jednotlivé typy plienok a ich výhody, porovnávame jednotlivé plienkové systémy. Rodičia sa môžu pozrieť na inštruktážne videá a webináre, vďaka ktorým sa rýchlo zorientujú v celej téme aj v našej ponuke. A keby to nestačilo, sme k dispozícii na našom chate, kde doplníme chýbajúce informácie.

Všeobecne je dobré si ešte rozmyslieť:

  • Chcem začať používať látkové plienky hneď po príchode z pôrodnice, alebo až sa s bábätkom trochu zžijeme? (Podľa toho sa následne kupujú aj najmenšie novorodenecké plienky, alebo až jednoveľkostné, ktoré sedia cca od 3,5–4 kg až do konca plienkového obdobia).

  • Chcem plienky najprv vyskúšať a postupne dokupovať, čo mi bude vyhovovať? Alebo chcem rovno dobre vybrať, a ušetriť tak čas aj nemalé finančné náklady vďaka obstaraniu celej výbavy naraz?

  • Akú veľkú mám práčku, ako často chcem prať? Aké mám možnosti sušenia? (Podľa toho sa vyberá typ plienkového systému a počet plienok potrebných na danú dobu, vrátane doby prania a sušenia).

  • Je pre mňa dôležitá nižšia obstarávacia cena, alebo pohodlie a rýchlosť prebaľovania? (Podľa toho sa vyberajú typy plienok, ktoré sú buď drahšie, ale rovnako jednoduché na nasadenie ako jednorazovky, alebo lacnejšie, ktoré ale vyžadujú krátku prípravu, zostavenie jednotlivých vrstiev k sebe).

Koľko látkových plienok by si mala mamička na začiatok zaobstarať?

To sa odvíja od toho, čo som spomenula už vyššie. Zhruba je potrebné počítať s tým, že v prvých mesiacoch bude bábätko potrebovať cca 10 plienok na deň, neskôr cca 6 plienok na deň. V Bambooliku odporúčame prať látkové plienky najneskôr každý tretí deň. Podľa veľkosti práčky, frekvencie prania a možností sušenia je teda treba mať 15 až 25 kusov plienok na celé obdobie 2–3 rokov. Na našom chate tiež radi poradíme každej mamičke, koľko plienok bude potrebovať priamo v jej konkrétnej situácii.

Neustále pranie a cestovanie sú zrejme dôvody, prečo dnes dáva mnoho rodičov prednosť jednorazovým plienkam. Ako sa o látkové plienky v dnešnej modernej dobe starať?

Sme si vedomí toho, že dnešná doba je rýchlejšia ako za našich babičiek, a pohodlie a rýchlosť prebalenia aj údržby je pre dnešných rodičov prioritou. Preto mladým rodinám odporúčame:

  • Dobre si vybrať plienkový systém, ktorý je pre nich jednoduchý na zostavenie a plienky je možné vysušiť v sušičke.

  • Zaobstarať si kompletnú výbavu z jedného, max. dvoch typov plienok, aby si osvojili pravidelný systém prebaľovania.

  • Možnosť používať jednorazové separačné plienky, ktoré zachytia stolicu a je možné ich jednoducho vyhodiť aj s obsahom do koša.

  • Plienky nenamáčať, stačí ich len deň až dva skladovať vo vedierku nasucho a potom všetko naraz vyprať. S prípadnými škvrnami si poradí program plákania.

No a pre tých, ktorí hľadajú ešte väčšie pohodlie, chystáme tento rok novinku - hybridné plienky, pri ktorých bude potrebné prať iba nepremokavé vrchné nohavičky, savé časti budú jednorazové. Budú teda ideálne napríklad na cesty, alebo pre zamestnaných rodičov, ktorým deti často stráži babička, opatrovateľka alebo majú dieťa v jasliach či detskej skupine.

Priblížte nám na záver prácu v Bamboolik.cz, prečo práve plienky a čomu ďalšiemu sa ešte venujete?

V Bambooliku je pre nás zásadné, aby všetko, čo robíme, dávalo zmysel. Snažíme sa svojím konaním zachovať našu planétu čistú pre naše deti a prospievať celej spoločnosti. Preto šijeme látkové plienky, látkové menštruačné vložky, odličovacie tampóny, a ďalšie znovupoužiteľné produkty, ktoré pomáhajú znižovať množstvo odpadu.

Dôležitá je pre nás lokálna výroba z lokálnych certifikovaných materiálov. Všetky naše produkty vznikajú v partnerských chránených dielňach alebo v našej vlastnej sociálnej dielni, kde zamestnávame ženy znevýhodnené na trhu práce – mamičky malých detí, ženy s nejakým handikepom alebo mamičky z radov vojnových utečencov. Balíčky potom rozosielame do sveta v už použitých škatuliach pre minimalizáciu ďalšieho zbytočného odpadu.

Všetci v Bambooliku sme zároveň rodičmi, sami naše produkty denne používame a radi tak inšpirujeme okolie v tom, že zmysluplná práca, rodina aj ekologický prístup k životu idú skrátka skĺbiť.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondelok–piatok: 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz


Povinnú publicitu dotačných projektov Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posúdenie abrazivity zubnej pasty a Stanovenie penetrácie účinných látok nájdete TU.

© 2024
Laboratóriá prírodnej kozmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapísaná v Obchodnom registri, vedenom Krajským súdom v Ústí nad Labem oddiel C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.