Nejlepší aromaterapie pro miminko je vůně maminky - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Broňa Hradecká objavila aromaterapiu pred 20 rokmi, kedy ju začala aktívne prepájať s detskými a tehotenskými masážami. Záujem a starostlivosť o mamičky a deti ju viedol cestou ďalej, až sa stala vôbec prvou dulou v Českých Budejoviciach. Svoju podporu ženám navyše dopĺňa o účinky aromaterapie. Prostredníctvom príbehov žien, ktoré počas svojej praxe spoznala, sa dostala aj na štúdium psychológie. Venuje sa prenatálnej strate a psychoterapii pre telo, myseľ a emócie.

Ako ste začali pracovať s aromaterapiou?

Úplný začiatok bol v mojej rodine. Starší syn v detstve horšie prijímal dotyky, zle spal, bol nepokojný a uplakaný. Rady okolia typu „Nechaj ho plakať, ale ono ho to prejde, všetky deti sú stále choré...“ pre mňa boli neprijateľné. Začala som hľadať niečo, čo mi pomôže porozumieť a posilní náš spoločný vzťah. Cez materské centrum, som vtedy spoznala aromaterapeutku a lektorku Janu Hašplovú, u ktorej som absolvovala lektorský kurz detských masáží a prvýkrát sa stretla aj s aromaterapiou. Postupne som začala teda masáže a aromaterapiu zapájať aj do starostlivosti o synov. Výsledky sa postupne začali dostavovať. Rituál s vôňami a dotykmi si zamilovali. Pre mňa ako mamičku to bolo veľké šťastie a radosť. Prepojenie masáží a aromaterapie posilnili moje materské kompetencie. Vône a dotyky mi pomohli rozvinúť materskú intuíciu, vnímavosť a trpezlivosť. Postupne som tak aromaterapiu začala učiť mamičky na kurzoch v materských centrách po Českej republike. Vyštudovala som Inštitút aromaterapie a Českú asociáciu dul, a tak sa zo mňa jedného dňa stala prvá dula v Českých Budejoviciach, ktorá navyše pracuje s aromaterapiou.

Ako by ste popísali účinky aromaterapie na obdobie tehotenstva a pôrodu?

Jedna z prvých a najdôležitejších príprav na materstvo, je pomôcť žene nájsť pocit bezpečia, dôveru v samú seba. Žena sa učí intenzívnejšie vnímať a počúvať svoje telo. Aromaterapia, cez vône éterických olejov a jemné dotyky počas tehotenských masáží, ponúka cestu, ako to dosiahnuť. Navodzuje pocity uvoľnenia, posilňuje sebavedomie a podporuje vnímavosť. Každá žena je iná, preto aj výber jednotlivých éterických olejov, ktoré pomôžu, bude individuálny a vytvorená zmes bude vždy jedinečná.

Osobne ale rada pracujem s drevinami. Napríklad vôňa jedle či borovice pomáha s dýchacími problémami, obzvlášť v období respiračných ochorení, a plný, zdravý dych je pre nastávajúce mamičky pri pôrode veľmi dôležitý. Rovnako je dôležitý pocit stability a ten vôňa stromov dokáže veľmi dobre podporiť. Svieža vôňa citrusov, ako je napríklad pomaranč, neroli alebo mandarínka, zase vie odľahčiť situáciu a navodiť pocit uvoľnenia v tomto náročnom období. Kvetinové vône umožnia začať pôrod s pokojom a dobrou mysľou. Prinášajú harmóniu a uvoľnenie, podporujú prežívanie ženskosti, zmyselnosti a prinášajú žene dôveru v telo. Pre mnoho žien je v tomto období voľbou číslo jedna ruža, geranium či levanduľa. Aromaterapia prirodzene pomáha ženám lepšie porozumieť svojmu telu, upokojiť sa, zastaviť sa a počúvať samy sebe.

Čo by ste odporučili mamičkám ako aromaterapeutických pomocníkov do pôrodnice?

S každou ženu, ktorú aromaterapia osloví a sprevádzam ju pri pôrode, tvoríme vonnú zmes spoločne priamo pre ňu. Keď ide nastávajúca mamička do pôrodnice sama a chce nejaké odporúčanie, tak číslo jedna je pre mňa Jazmín v jojobovom oleji, ktorý podporuje kontrakcie v priebehu pôrodu. Vďaka tomu, že je namiešaný v jojobovom oleji, je vhodný aj na kožu – pár kvapiek na masáž bruška aktivuje sval maternice, teplý obklad s jazmínovým olejom podporuje vypudenie placenty a vhodný je aj po pôrode na zotavenie. Na bolesti krížov, bedier alebo na trapézy rada používam Ľubovníkový olej. Na upokojenie rodidiel po pôrode nedám dopustiť na Upokojujúci gél na hrádzu. Oleje na PrvúDruhú dobu pôrodnú sú tiež vhodné pre nastávajúcu mamičku, ktorá si chce k pôrodu vziať už hotové produkty, v ktorých je všetko vopred namiešané a ona potom nemusí presne myslieť na to, čo, ako a kedy použiť, namiešať. Niekedy je tých informácií zo všetkých strán skutočne veľa, a tieto hotové výrobky sú tak pre mamičky ideálnou voľbou. Tiež hydroláty z ruže, harmančeka rímskeho aj iné ocenia žena alebo jej partner pre ich jednoduchú aplikovateľnosť.

Ako sa počas Vašej praxe zmenil prístup českých pôrodníc k aromaterapii?

Keď som ako dula s aromaterapiou pred 20 rokmi začínala, tak to úplne jednoduché nebolo, v pôrodniciach prevládala nedôvera. Postupne sa však u pôrodných asistentiek začal o aromaterapiu prejavovať väčší záujem a o mne sa začalo hovoriť „Dnes príde tá dula, čo to po nej pekne vonia“ 😊. Bolo milé vidieť, ako vstupom na prevoňanú pôrodnú sálu prichádzajúci spomalia, sú uvoľnenejší a mení sa aj ich výraz na tvári. V tom je kúzlo aromaterapie, zručnosť aspoň na malú chvíľku zastaviť sa a dať priestor mysli, byť v prítomnom okamihu. Toto spomalenie je potrebné práve aj pri pôrode samotnom, kedy je podstatné na ženu netlačiť, dať jej čas. Dnes sú pôrodné asistentky aj lekári aromaterapii oveľa viac otvorení, personál nemocníc absolvuje kurzy od profesionálnych aromaterapeutiek a má k dispozícii aj portfólio odporúčaných produktov práve od Nobilis Tilia alebo od Ingeborg Stadelman.

Čo najčastejšie riešite s tehotnými mamičkami a ako prebieha spolupráca s dulou aromaterapeutkou?

Častými problémami, ktoré mamičky trápia, sú hlavne strie, kŕčové žily a oblasť hrádze. Pri striách môžem odporučiť masírovať bruško Olejom z pšeničných klíčkov alebo Makovým olejom. Skvelý je aj Masážny olej proti striám. Oleje pre tehotenstvo a pôrod som navyše ako prvá dula zavádzala do praxe už pred 20 rokmi, keď som začínala produkty Nobilis Tilia používať. Skúsenosti mamičiek i lekárov boli už vtedy pozitívne. Oblasť hrádze potom na pôrod pripraví Masážny olej na hrádzu a s úspechom už 15 rokov ponúkam ženám tiež Upokojujúci gél na hrádzu na ošetrenie po nastrihnutí hrádze. Ten je pre mňa naozaj jednotkou v starostlivosti po pôrode.

Čo sa týka profesie duly, tak ja od prvého stretnutia strávim s mamičkou často skoro celý rok. Od začiatku tehotenstva ju sprevádzam až k pôrodu, buď osobne, alebo sme v telefonickom spojení. Zo skúsenosti viem, že už len vedomie, že má žena niekoho, koho pozná a komu môže kedykoľvek zavolať, je pre ňu veľmi upokojujúce. V období šestonedelia potom nadväzuje laktačné poradenstvo na podporu dojčenia a pomoc v starostlivosti o dieťatko. Väčšinou naše stretávanie ešte pokračuje pri kurze detských masáží a potom znova pri jej ďalšom tehotenstve.

Prečo je dobrá masáž bábätiek a kde je možné navštíviť vaše kurzy?

Detské masáže upevňujú väzby medzi rodičmi a deťmi. Dotýkanie, maznanie a masáž spôsobujú prúdenie metafyzickej energie, ktorú môžeme nazvať tokom lásky medzi rodičom a dieťaťom. Ide o aktivizujúcu skúsenosť, ktorá umožňuje hlboké, vzájomné porozumenie. Tento spôsob je veľmi priamy, pudový a veľmi dôležitý pre nás, všetkých rodičov, aj pre naše deti. Masáž je zostavou veľmi jemného a citlivého masírovania detského telíčka. Vďaka masážam vlastne vzniká taká prvá dôvera bábätka k masírujúcemu rodičovi. Jemné dotyky upokojujú, harmonizujú telíčko pred spaním alebo pôsobia ako uvoľňujúca hra ráno. Upokojujúca masáž pozitívne pôsobí na celý nervový systém dieťaťa, učí sa relaxovať a sústrediť sa. Pomáha tiež navodiť správny rytmus striedania záťaže a odpočinku, podľa potrieb bábätka.

S masážami je vhodné začať až po ukončení šestonedelia, pretože žena potrebuje pokoj a čas sa s dieťatkom zblížiť. Potrebuje, aby jej telo načerpalo dostatok síl, zregenerovalo sa po pôrode a až potom je z môjho pohľadu priestor na niečo nové. Na lekciách masáží sa mamičky učia nielen ako masírovať svoje deti, ale získavajú tu aj vzájomnú podporu, vďaka čomu posilňujú svoje materské kompetencie. Ja učím v Inštitúte aromaterapie kurzy starostlivosti o ženu v tehotenstve, pri pôrode a v šestonedelí, a tiež spomínané detské masáže. Súkromné kurzy detských masáží mám aj v Českých Budejoviciach a spolupracujem aj s organizáciami po celej republike, napr. so Včasnou starostlivosťou.

Bc. Broňa Hradecká je profesionálna aromaterapeutka, certifikovaná dula a lektorka detských a tehotenských masáží. Okrem toho vyštudovala jednoodborovú psychológiu na Juhočeskej Univerzite a teraz je vo štvrtom ročníku psychoterapeutického výcviku Českého inštitútu biosyntézy. Má dvoch dospelých synov, podporujúceho muža a dvoch mačacích nájdencov. Žije v južných Čechách a v Českých Budejoviciach má svoju prax. Za svoje najväčšie bohatstvo považuje svoju rodinu a možnosť robiť to, čo ju napĺňa a prináša radosť. Na jej kurzy sa môžete prihlásiť na www.hradecka-brona.cz.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondelok–piatok: 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz


Povinnú publicitu dotačných projektov Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posúdenie abrazivity zubnej pasty a Stanovenie penetrácie účinných látok nájdete TU.

© 2024
Laboratóriá prírodnej kozmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapísaná v Obchodnom registri, vedenom Krajským súdom v Ústí nad Labem oddiel C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.