Porodní asistentky o aromaterapii: Jedinečný okamžik se svou vůní - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Už od pradávna vyhľadávajú mamičky v čase pôrodu útechu a pomoc v bylinách. Aj takzvané pôrodné babičky používali v minulosti liečivé a upokojujúce rastliny vo všetkých pôrodných fázach a v šestonedelí. Byliny v týchto chvíľach pomáhajú dodnes. Z „babičiek“ sa profesionalizovali lekárky a pôrodné asistentky, ktoré ponúkajú mamičkám spojenie modernej medicíny s osobným prístupom a s alternatívnou podporou, napríklad v podobe aromaterapie.

Spojili sme sa s Pôrodnicou Obilný trh Fakultnej nemocnice Brno, ktorá už niekoľko rokov pristupuje k mamičkám a ich prianiam veľmi individuálne. Ich tím pôrodníkov a pôrodných asistentiek vychádza v ústrety požiadavkám mamičiek, a to aj pri používaní aromaterapie na pôrodných sálach. Na to, ako sa im s esenciálnymi olejmi v čase pôrodu pracuje, čo mamičkám najviac vonia a ako to u nich vyzerá, sme sa spýtali pôrodných asistentiek Bc. Kateřiny Červencovej, Kateřiny Jurdovej, Dis., a Mgr. Markéty Zemanovej.

1. Aká bola Vaša cesta k aromaterapii? Navštívili ste nejaký kurz alebo školenie?

Kateřina a Kateřina: K aromaterapii máme obidve blízko, pretože ju samy používame v bežnom živote ako kozmetiku a ako vôňa. Prvé skúsenosti s aromaterapiou na pôrodnej sále sme získali vďaka našej kamarátke dule Markéte. Tá nám darovala štartovací balíček s produktami a poskytla nám základné informácie o použití. Potom sme sa zúčastnili kurzu organizovaného firmou Nobilis Tilia, kde sme si prehĺbili naše znalosti a získali nové. Kurz sa nám veľmi páčil, hodnotíme ho pozitívne.

Markéta: V aromaterapii vidím pomocníka. A to v tehotenstve, pri pôrode, v šestonedelí a v starostlivosti o bábätko. Vôňa a dotyk je a bol pre mňa vždy veľmi silný vnem. Táto kombinácia starostlivosti je pre mňa zásadná. Vône majú hlboký vplyv na naše myšlienky, emócie, city a fyzický stav tela. Práve previazanie tela a mysle je počas tehotenstva a pôrodu veľmi potrebné.

Cesta k bylinám, olejom, voňavej terapii si ma našla sama ešte oveľa skôr, než som sa začala venovať odboru pôrodnej asistencie. V roku 2003 som absolvovala kurz a vzdelávanie v rámci Asociácie českých aromaterapeutov v Prahe a odvtedy sa kontinuálne vzdelávam. V roku 2007 som sa s pani Evou Kopasovou podieľala na spoločnom projekte Aromaterapia na pôrodných sálach s Nobilis Tilia – vzdelávaním pôrodných asistentiek o tom, ako bezpečne využiť aromaterapiu v praxi. V rámci tohto projektu sme spoločne preškolili väčšinu pôrodníc v ČR. Tiež som niekoľko rokov prednášala o aromaterapii na odborných vzdelávacích akciách (pre študentky pôrodnej asistencie aj pre laickú verejnosť).

2. Ako funguje aromaterapia u Vás v pôrodnici? Ako a aké konkrétne produkty Nobilis Tilia používate?

Kateřina a Kateřina: O používaní aromaterapie na PS informujeme nastávajúce mamičky už na predpôrodnom kurze, na individuálnych konzultáciách a tiež v ambulancii pôrodnej asistentky. Na pôrodnej sále máme k dispozícii balíček produktov, ktorý môžu využiť všetky pôrodné asistentky aj rodičky (súčasťou je aj návod na použitie). Najčastejšie využívame aróma lampy, kde s obľubou používame oleje na harmonizáciu a povzbudenie psychiky (litsea, citrusové tóny, levanduľa). Ďalším obľúbeným produktom je Kvetová voda BIO Ruža.

Na masáže počas pôrodu požívame zmesi olejov, ktoré miešame podľa návodu od Nobilis Tilia alebo priamo Prvý pôrodný olej. Do masáží často zapájame aj doprovod rodiacej ženy. Využívame aj vaňu a teplé kúpele s vlastnými zmesami olejov podľa potreby mamičky. Teplé obklady kombinujeme s levanduľou, najčastejšie prikladáme priamo na hrádzu. Tiež sme už aplikovali oleje na brucho na podporu odlúčenia placenty. Na regeneráciu poranení odporúčame Upokojujúci gél na hrádzu.

Markéta: Aromaterapeutickú starostlivosť a produkty Nobilis Tilia som často využívala už vo svojej súkromnej praxi v rámci prekoncepčnej prípravy, tehotenstva, pôrodu, šestonedelia a starostlivosti o bábätko. Aromaterapia je plnou súčasťou našej starostlivosti v rámci prirodzenej podpory počas pôrodu a šestonedelia. V rámci predpôrodných kurzov sú ženy edukované o možnosti, ako sa prirodzene a jemne starať o pokožku bábätka, a využití aromaterapie v rámci baby masáží.

Na pôrodnej sále využívame možnosti difuzéra, aróma masáží, obkladov a kúpeľov. Na šestonedelie odporúčame hlavne masáže, ošetrujúcu kozmetiku pre mamičku a na umývanie intímnych partií, a tiež obklady. Pre starostlivosť o novorodenca robíme individuálne odporúčania v podobe detskej kozmetiky a masáží.

3. Ako by ste popísali účinky aromaterapie počas pôrodu alebo krátko po ňom?

Kateřina a Kateřina: Spätná väzba od klientiek aj sprievodu je kladná, má pozitívny vplyv na psychiku, aromaterapia uvoľňuje napätie, atmosféru, a to aj v priebehu pôrodu.

Markéta: Pracujem nielen na fyzickej, ale aj psychickej rovine ženy. Výhodou aromaterapie je, že vie pomáhať aj tam, kam sa naša starostlivosť ťažko dostáva. Pomáha upokojiť, zahojiť, povzbudiť, posilniť, ale aj aktivovať a dodať energiu, kde je treba. Vzhľadom na to, že čuchová stopa je veľmi silná a hlboká, veľmi rýchlo preniká do centrálnej nervovej sústavy, môžeme efektívne podporiť priebeh pôrodu. Môžeme pomôcť zmierniť bolestivosť kontrakcií, uvoľniť svalstvo, podporiť sťahy maternice, zmierniť stres a úzkosť, navodiť pocit energie a dôvery v seba samého. Zmierniť zažívacie problémy, podporiť materské inštinkty, uvoľniť staré psychické bloky a iné problémy.

V rámci aromaterapie je veľmi dôležitá kvalita a čistota terapeutických olejov. Tým sú výrobky firmy Nobilis Tilia jedinečné. Sama pracujem s veľkou škálou olejov, je ťažké niečo odporučiť, vždy záleží na konkrétnej žene, čo práve potrebuje. Všeobecne odporúčam jemné éterické oleje, ako je harmanček, levanduľa, ruža, neroli, mandarínka, pomaranč, borovica, santal, rozmarín, geranium, grapefruit, kadidlo, céder, cyprus, jazmín, šalvia.

4. Používate aromaterapiu s mamičkami ešte pred pôrodom, napríklad v kurzoch pôrodnej prípravy?

Kateřina a Kateřina: Informáciu o možnosti využitia aromaterapie dostanú klientky už na predpôrodnom kurze. Na ambulancii pôrodnej sály a v ambulancii pôrodnej asistentky využívame aróma lampy, najčastejšie Zmes éterických olejov Tehotenská alebo jednodruhový olej litsea.

5. Ktoré produkty Nobilis Tilia v starostlivosti o mamičky a deti sú u Vás v pôrodnici najobľúbenejšie? Aké éterické oleje si u Vás mamičky obľúbili?

Kateřina a Kateřina: Náš naozaj najobľúbenejší a najviac využívaný olej je litsea. Ďalšie sú levanduľa, ruža a Jazmín v Jojobe, harmanček rímsky, sladký pomaranč a bergamot. V starostlivosti o pokožku je to Bio jemný olej Matýsek, Kvetová voda BIO Ruža, Prvý pôrodný olej a Upokojujúci gél na hrádzu.

Markéta: V rámci kozmetickej starostlivosti ja osobne rada odporúčam ženám Sprchový gél Gerániový, Upokojujúci gél na hrádzu, Masážny olej na hrádzu a Masážny olej na prsia, Detský nosový olej Vilík pre bábätko, Čaj pre dojčiace mamičky, Detský ochranný krém Olinka.

6. Čo by ste doplnili na záver? Obľúbili ste si aj Vy osobne nejaké produkty Nobilis Tilia?

Kateřina a Kateřina: My máme rady pleťovú kozmetiku od Nobilis Tilia.

Markéta: Čo povedať na záver… Pôrod dieťaťa je tak silným zážitkom, že po ňom v živote ženy už nebude nikdy nič tak ako predtým. A je krásne, keď táto spomienka na tento jedinečný okamih má aj svoju vôňu.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondelok–piatok: 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz


Povinnú publicitu dotačných projektov Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posúdenie abrazivity zubnej pasty a Stanovenie penetrácie účinných látok nájdete TU.

© 2024
Laboratóriá prírodnej kozmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapísaná v Obchodnom registri, vedenom Krajským súdom v Ústí nad Labem oddiel C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.