Aromaterapie v těhotenství, 1. trimestr - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Tehotenstvo a narodenie dieťaťa je určite nezabudnuteľné a jedinečné obdobie v živote každej ženy. Prináša so sebou ale aj veľa zmien na telesnej i duševnej úrovni, vrátane nevoľnosti, únavy, nervozity. Aby ste dokázala všetky súvisiace stavy lepšie zvládať a prežiť tehotenstvo šťastne, pomôžu vám vhodne zvolené éterické oleje.

Aromaterapia je šetrná, účinná, ale ... kedy, ako a na čo ju počas tehotenstva použiť?

Éterické oleje sú zložité chemické substancie, ktoré ovplyvňujú celý organizmus a prechádzajú do všetkých jeho zákutí. Mali by sme ich však primárne vnímať ako našich pomocníkov, nie ako všadeprítomných partnerov a to predovšetkým v citlivom období tehotenstva. Niektoré éterické oleje nie je v tehotenstve vhodné vôbec používať. Sú nimi napríklad aníz, bazalka, céder, fenikel, jazmín, gáfor, lavandin, levanduľa širokolistá, gaultéria, všetky druhy mäty okrem mäty citrónovej, nevhodné je aj používanie muškátového orieška, pimentovníka, rozmarínu, rebríčka, šalvie, tuje a yzopu. Opatrnosť je potrebná aj pri používaní horúcich silíc ako sú klinčeky, saturejka, škorica, tymian alebo zázvor, a to preto, že silné prekrvenie organizmu nemusí byť v tehotenstve žiaduce. Ako vidíte, nie je to vôbec krátky zoznam. Aby ste sa v účinkoch éterických olejov správne orientovala a dozvedela sa potrebné informácie o kontraindikáciách, odporúčame zaobstarať si brožúru Éterické oleje, kde nájdete kompletný prehľad našich éterických olejov a opis ich použitia, riedenie i skladovanie.

Napriek mnohým obmedzeniam v tehotenstve však našťastie aromaterapia ponúka veľké množstvo podobne účinných alternatív.

Prvý trimester, zázrak stvorenia

Je snáď najdôležitejším obdobím tehotenstva, kedy sa spájajú čisté informácie matky a otca. Práve v prvých týždňoch vývoja plodu sa aj logicky ponúka nezaťažovať telo žiadnymi inými ako úplne prirodzenými a jemnými látkami. Len čo zistíte, že ste tehotná alebo tehotenstvo plánujete, zamerajte sa v starostlivosti o vaše telo na výrobky s nízkym, či radšej žiadnym obsahom chemických látok, a to hlavne syntetického pôvodu. Aromaterapeutické prípravky či samotné éterické oleje používajte len na riešenie problémov, ktoré vás môžu v tehotenstve stretnúť.

Keď je nevoľnosť každodenným spoločníkom

Ak vás trápia ranné nevoľnosti, siahnite po Inhalačnej tyčinke proti nevoľnosti. Tá pomáha upokojiť ako tráviaci, tak nervový systém. Obsiahnutý éterický olej z mäty citrónovej harmonizuje zažívanie a uvoľňuje napätie v oblasti brucha, svieža vôňa potom upokojuje myseľ a obnovuje pocit sebaistoty. Na upokojenie žalúdka vám pomôžu tiež teplé korenisté vône éterického oleja z koriandrakardamónu, pre vyladenie nervov sú účinnými pomocníkmi látky citrusov, ideálne citrónu grapefruitu. Oleje sa medzi sebou nebojte kombinovať a miešať. Pre rýchlu úľavu si stačí nakvapkať pár kvapiek na vreckovku a zhlboka inhalovať. Úľava od nevoľnosti by sa mala dostaviť v priebehu chvíle. K tomu si v priebehu dňa doprajte jednu až dve šálky bylinného Čaju pre tehotné ženy, vďaka ktorému sa navyše vyhnete nepríjemným zápcham a nadúvaniu.

Úzkosť, mdloby a slabosť

Tie mávajú príčinu v psychickej a hormonálnej nerovnováhe. Prvú pomoc vám v tomto prípade poskytne pár kvapiek éterického oleja geránia alebo bergamotu, ktoré stačí inhalovať z vreckovky a opäť vás postavia na nohy. Oleje z kvetov pomarančovníka, santalu, ylangu alebo levanduľa naopak prinášajú oporu a potrebné upokojenie pri napätí či prílišnom premýšľaní. Osvedčeným tipom pre harmonizáciu tela i psychiky ženy je Kvetová voda BIO ruža. Oroste sa podľa nálady a chuti touto stopercentne prírodnou vodou z okvetných lístkov damašskej ruže a zaručene opäť rozkvitnete.

Buďte k sebe vnímavá

V tehotenstve sa veľmi výrazne menia nielen chute, ale aj vaše reakcie na vône. Z toho, čo vám predtým božsky voňalo, vás v inom stave môže bolieť hlava. Aj to je prirodzená obrana vášho tela, aby ste sa vyvarovala príliš silných vnemom a bola na seba nežná v každom ohľade. Vyberajte podľa vlastného nosa a oleje používajte iba vo veľmi jemných koncentráciách.

Úplne dostatočné je množstvo 3 až 5 kvapiek do arómalampy či difuzéra na prevoňanie priestoru. Na relaxačný kúpeľ zmiešajte 3 kvapky éterického oleja s polievkovou lyžicou Kúpeľového oleja Neutrálneho. K použitiu na pokožku primiešajte 7 až 10 kvapiek do 50 ml Telového a masážneho oleja Neutrálneho. Jemne vmasírujte do pokožky, ale vynechajte oblasť okolo členku a päty, kde sú reflexné zóny rozmnožovacieho ústrojenstva, tie nie je vhodné masážou stimulovať.

Väčšina bežných tehotenských ťažkostí má svoju príčinu nielen v zmene na fyzickej úrovni, ale aj na tej psychickej. Preto myslite hlavne na seba a užívajte si toto obdobie, ako len môžete. Harmónia a láska sa potom odzrkadlí aj vo výboji vášho bábätka.

Ako vám pomôže aromaterapia v 2. a 3. trimestri sa dočítate v nadväzujúcom článku Aromaterapia v tehotenstve, 2. a 3. trimester.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondelok–piatok: 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz


Povinnú publicitu dotačných projektov Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posúdenie abrazivity zubnej pasty a Stanovenie penetrácie účinných látok nájdete TU.

© 2024
Laboratóriá prírodnej kozmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapísaná v Obchodnom registri, vedenom Krajským súdom v Ústí nad Labem oddiel C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.